zubni-implantati1

Gubitak jednog ili više zubi naša je svakodnevica. Na žalost, malo je onih koji će do kraja života uspjeti očuvati oba niza u punom broju. Puno je uzroka njihova gubitka, od parodontitis kao najučestalijeg uzročnika, do ozljeda ili loše oralne higijene koja u konačnici dovodi do potpunog propadanja zuba. Gubitak zubi nipošto ne predstavlja samo estetski problem; praznine u nizovima mogu izazvati čitav niz poremećaja u organizmu i našoj psihi, od teškoća sa žvakanjem, govorom, bolova u čeljusti, vratu, glavobolja, do manjka samopouzdanja, tjeskobe, poremećaja sna, pa i depresije.

IMPLANTOLOGIJA

Zubni implantati predstavljaju jedno od najboljih rješenja koje nudi suvremena dentalna medicina, a uz odgovarajuću brigu i higijenu, mogu potrajati doživotno. Oni mogu poslužiti pri nadoknadi jednog zuba, no mogu predstavljati nosače proteze ili pak mostova, a planiranje njihova broja i razmještaja u ustima je individualno i ovisi o konkretnim slučajevima. Prema svojoj definiciji, dentalni implantat ili zubni usadak predstavlja “protetički nadomjestak od aloplastična materijala ugrađen u oralna tkiva ispod sloja sluznice ili pokosnice ili unutar kosti radi potpore i retencije djelomične ili potpune zubne proteze”. Drugim riječima, implantat nije ništa drugo nego umjetni korijen zuba kojeg usađujemo u kost, a koji će nositi umjetni zub, most ili protezu. Dentalna implantologija koju provodi i nadzire strčnjak je vrlo sigurna i predvidljiva tehnika. U PerioDentu nudimo usluge najkvalitetnije implantologije uz primjenu visoke razine stručnosti, kvalitetnih materijala i moderne tehnologije.

Nobel Biocare zubni implantati

Kada se neki proizvod koristi na tržištu gotovo pola stoljeća, uz gotovo 100% uspješnosti, tada se s pravom može reći da je riječ o vrhunskoj kvaliteti. Nobel Biocare zubni implantati  su iznimne kvalitete i  čvrstoće, izrađeni od kemijski nepromjenjivih varijacija komercijalno čistog titaniuma na koje proizvođač nudi garanciju od čak 10 godina. Postotak uspješnosti zahvata kod kojih se koriste ovi implantati kroz jednu godinu iznosi 98,5%, a kroz period dulji od deset godina čak  97,9%.

SWEDEN & MARTINA implantološki sustav

Sweden & Martina implantološki sustav okarakteriziran je kvalitetom u svakom segmentu: od samog implantata do svih komponenta i pripadajućih alata. Ovaj implantant je iznimno cijenjen i nalazi se dugo na svjetskom tržištu koristimo i u ordinaciji PerioDent već dugi niz godina te  sa sigurnošću svjedočimo i potvrđujemo njegovu kvalitetu.

Pioniri smo u Hrvatskoj u korištenju ovog sistema te pružamo podršku kolegama i tvrtci Naronamed u stručnom i kliničkom obliku.

Prama implantat, inovativan i napredan sistem, implantat ispred svog vremena, svakodnevno koristimo u svim indikacijama. Implantat koji „brine“ o mekom tkivu i pruža sigurnost prilikom implantiranja te rješava problem koštane resorpcije, san je svakog implantologa.

Ovaj prije svega parodontološki osmišljen implantat, daje sigurnost i podržava estetiku mekih tkiva te daje slobodu protetičaru i tehničaru pri izvođenju suprakonstrukcija na solo implantatu, mosnim konstrukcijama i konstrukcijama po konceptu All-on-4 i All-on-6.

Kako kažu iz Sweden & Martine: „BE UNIQUE. BE PRAMA.“

Ugradnja zubnih implatanata

Ugradnjom zubnih implantanata bezbolno i u najkraćem roku nadoknađujemo jedan ili više zubi, vraćajući njihovu funkcionalnost te zdrav i samopouzdan osmijeh.

Pacijenti često osjećaju strah i nemir prije postupka ugradnje implantata, no u konačnici su svi ugodno iznenađeni – nitko ne očekuje da će zahvat biti bezbolan i brz. Ugradnja implantata se provodi pod lokalnom anestezijom, a zahvat traje svega 15-ak minuta, što je daleko kraće nego što je potrebno za uobičajen popravak zuba ili endodontski zahvat. Više vremena oduzima samo planiranje njihova postavljanja, odnosno odabir točnog mjesta ugradnje. Nakon zahvata slijedi period od tri do šest mjeseci, koliko je potrebno za osteointegraciju, odnosno srastanje implantata s čeljusnom kosti.

Poseban slučaj predstavljaju pacijenti kod kojih volumen kosti nije dovoljan za ugradnju klasičnih implantata te se tada radi procjena da li je  moguće i kako nadoknaditi izgubljenu kost, odnosno postoje li preduvjeti za postavljanje nekih drugih vrsta implantata prikladnih u takvim slučajevima.

Individualan pristup prije svakog postupka ugradnje je preduvjet za uspjeh ovog zahvata. Najprije se radi detaljna dijagnostika i savjetovanje, objašnjavaju raspoložive mogućnosti nakon čega se sastavlja plan rekonstrukcije vašeg osmijeha.

 

Koje su prednosti postavljanja BTI dentalnih implantanata?

1. Smanjenje pretjeranog opterećenja na ostalim zubima
2. Zaustavljanje gubitka kosti
3. Regeneracija zahvaljujući PRGF-Endoretu
4. Poboljšanje funkcije zuba
5. Poboljšanje estetike
6. BTI mogućnosti – raznolikost i duljina BTI implantanata nudi rješenje za sve probleme

Augmentacija kosti

Operativni zahvat kojim se presađuje vlastita kost pacijenta ili se ugrađuje umjetna kako bi se moglo pristupiti implantološkom zahvatu.

 

Svaka ugradnja zubnih implantata podrazumijeva dovoljni volumen kosti, odnosno čeljusti. Ukoliko taj volumen nije dovoljan i bilo da je njegov gubitak posljedica manjka zubi, parodontitisa, traume, patoloških procesa na čeljusti ili nekog drugog uzroka, potrebno ga je nadoknaditi. Operativni zahvat kojim se presađuje vlastita kost pacijenta ili se ugrađuje umjetna, naziva se augmentacija. Postoji nekoliko tehnika kojima se to može učiniti, a izbor ovisi o konkretnom slučaju. Nakon augumentacije slijedi period srastanja kosti s čeljusti (osteointegracija), zbog čega se s ugradnjom zubnih implantata mora pričekati nekoliko mjeseci.

 

U PerioDentu  koristimo najsuvremenije tehnike augumentacije kosti od umjetnih tzv. ksenogenih koštanih transplantata i njihove primjene s titanskim mrežicama ili kolagenim membranama, do augumentacija matičnim stanicama iz pacijentove krvi (PRGF Endoret tehnologija) i autolognom (vlastitom) kosti te njihovim kombinacijama.

Sinus lift

Ugradnja umjetne ili vlastite kosti na dno sinusa radi ugradnje stražnjih zubi u gornjoj čeljusti.

 

Maksilarni sinusi su šupljine u lubanji, smješteni između očiju i gornje čeljusti. Dno tih šupljina nalazi se iznad gornjih petica, šestica i osmica. Ta šupljina s učestalo povećava kao posljedica ispadanja ili vađenja stražnjih zubi u gornjoj čeljusti, pa tako nastaje nedostatak dovoljnog volumena kosti, neophodan za ugradnju implantata. Rješenje leži u ugradnji umjetne ili vlastite kosti na dno sinusa. Ponekad je moguće ugradnju implantata učiniti istovremeno sa sinus liftom, no to će ovisiti o tome postoji li dovoljno kosti koja može osigurati njihovu stabilnost. U protivnom je nakon metode sinus lift potrebno pričekati nekoliko mjeseci. Osim tzv. otvorenog sinus lifta, ponekad je potrebno samo odići dno sinusa i njegove membrane. Ta tehnika nam omogućuje vrlo pouzdanu i brzu ugradnju implantata u kojoj se koristi vrlo sofisticirana metoda podizanja dna sinusa uz M.I.S.E. tehniku, što znači minimalno invazivno podizanje sinusa. Za razliku od klasičnih tehnika osteotomia, koje podrazumijevaju “lupkanje” i “probijanje” dna sinusa, ova tehnika se izvodi strojno, posebnim svrdlima i vrlo je ugodna za pacijenta.

Higijena i održavanje zubnih implantata

Da bi osigurali  trajnost zubnih implantata i zdravlje usne šupljine, neophodno je voditi računa o odgovarajućoj higijeni i čvrsto se pridržavati uputa stomatologa.

Na početku je vrlo važno osigurati čistoću rane zbog čega se, među ostalim, okolni zubi trebaju temeljito čistiti. Pritom se koristi vrlo mekana četkica te posebna interdentalna četkica koja neće oštetiti implantat. Koriste se i razni preparati za ispiranje usne šupljine, s naglaskom na prva dva tjedna. Svakako odlazite na preglede prema dogovorenom rasporedu, a nakon dobivanja konačnog rješenja, odnosno krunica, poželjno je pri pranju zubi koristiti zubni tuš koji može odlično počistiti čak i ona mjesta koja ostaju nedostupna interdentalnim četkicama i zubnom koncu, primjerice između krunice i zubnog mesa.

U PerioDntu imamo temeljito  razrađen tzv. sustav recall-a, odnosno sustav redovnog praćenja pacijenta i njegovog održavanja. Svaki implantološki i parodontološki pacijent pozvan je svakih 6 mjeseci na redovnu kontrolu što u konačnici dovodi do izuzetno pozitivnih rezultata, visokog postotka uspješnosti svih procesa i pozitivnih reakcija od strane pacijenata i PerioDent stručnog tima.