OPSKRBA BEZUBIH ČELJUSTI UZ All-on-4 KONCEPT

“Nitko ne bi trebao umrijeti sa zubima u čaši kraj kreveta.”
Per-Ingvar Branemark

Ovo su riječi oca suvremene implantologije koji je još 1965. godine patentirao revolucionarni izum: dentalni implantant. Usprkos tome otkriću, iako živimo u suvremenom svijetu, danas se i dalje se često susrećemo s problemom potpune bezubosti. Koji su razlozi i koji sve koncepti za nadomjestak zuba danas postoje?

Potpuna ili djelomična bezubost nastaje iz više razloga: uslijed neadekvatne brige o zubima, neadekvatnog liječenja, ali i kroz sve učestalija parodontalna oboljenja.

Rehabilitacija bezube čeljusti predstavlja veliki izazov za terapijski tim. U većini slučajeva, terapija treba ispunjavati zahtjeve kao što su što jednostavniji postupak u što kraćem vremenskom trajanju uz usklađenost s financijskim mogućnostima pacijenta.

Svakom pacijentu pristupamo individualno, sukladno postavljenoj dijagnozi, nakon čega odabir koncepta ovisi o morfologiji, anatomiji struktura i raspoloživoj kosti. U tome nam pomaže trodimenzionalna dijagnostika, tzv.CBTC i 3D snimke koje nam omogućavaju virtualno planiranje i preciznu analizu postojećeg stanja.

Koncept All-on-4 (P.Malo,2003.) predstavlja izvrsno terapijsko rješenje za pacijente koji u samo nekoliko sati žele zamijeniti svoje izgubljene zube ili zube koji imaju lošu prognozu te su predviđeni za vađenje. Ova metoda razvijena je za pacijente koji imaju minimalnu količinu kosti, kako bi se izbjegli zahtjevniji operativni zahvati za njenu nadoknadu. Specifičnom postavom implantata u stražnjem području se optimalno iskorištava raspoloživa kost i osigurava najbolja protetska opskrba. Postavljene implantate je moguće odmah opteretiti i pacijenta opskrbiti fiksnim mostom u trenu. Ovim konceptom se ponovno uspostavlja normalna funkcija govora, žvakanja i estetika, što u konačnici doprinosi i većem samopouzdanju i zadovoljstvu pacijenta.

Koncept opskrbe bezube čeljusti s četiri i više implantata je dokazana i sigurna metodom sa stopom preživljavanja* od 97,5% nakon 5 godina od zahvata, te 95% nakon 10 godina.

Borko Cvitan, dr.med.dent