LASER U DENTALNOJ MEDICINI

Laser se smatra jednim od najvećih dostignuća 20-og stoljeća. U stomatološkim istraživanjima se počinje primjenjivati neposredno nakon otkrića načela njegova rada, 1962. godine. Danas se radi minimalno invazivnog i efikasnog terapijskog učinka, smatra realnim standardom u stomatološkim ordinacijama.

PRIMJENA NAJNOVIJE TEHNOLOGIJE U DENTALNOJ MEDICINI

U dentalnoj medicini se uglavnom koristi diodni laser (koristi valnu duljinu 810 nm do 980 nm). Sve diodne valne duljine apsorbiraju pigment melanin te hemoglobin. Često se koristi u terapiji mekih tkiva, što uključuje gingivektomiju, produljenje kliničke krune, frenulektomiju, fotostimulaciju aftoznih i herpetičnih lezija…
Specifična je upotreba lasera i u endodonciji gdje služi kao nadopuna ostalim sredstvima prilikom eliminacije mikroorganizama iz korijenskog kanala.
Laser se koristi i u u liječenju terapiji parodontnih bolesti (parodontitisa i periimplantitisa), gdje ga u PerioDentu svakodnevno primjenjujemo. U ovom slučaju se radi o fototermalnoj terapiji (PTT) kada uz upotrebu laserske emisije, koristimo i fotoaktivnu tvar (EmunDo) – bojilo koje se veže uz specifične mikroorganizme te čijom aktivacijom dolazi do oslobađanja energije (topline) koja dovodi do uništenja ciljanih stanica, dok zdravo tkivo ostaje nedirnuto. Fototermalna terapija na taj način omogućuje eliminaciju mikroorganizama koji perzistiraju na teško dostupnim mjestima, što potrebu za propisivanjem antibiotika svodi na minimum.
Širok spektar upotrebe, poštedno djelovanje na zdrava tkiva, smanjena potreba za korištenjem antibiotika i lokalne anestezije na zadovoljstvo terapeuta i pacijenata, samo su neki od razloga zbog kojih laser nalazi sve veću primjenu u stomatološkoj praksi i PerioDent centru.

Kata Aras, dr.dent med.