Centar PerioDent

Protetika

Osim zubnim implantatima, izgubljene je zube ili dijelove zuba moguće nadomjestiti protezama, nadogradnjama, krunicama, mostovima, ljuskicama. Ovo područje pokriva grana stomatologije koju nazivamo dentalna (zubna) protetika.

KRUNICE I MOSTOVI

Keramičkim krunicama postižemo savršen zagriz i predivan, bijeli osmijeh. To je najčešće protetsko rješenje u slučaju oštećenja zuba koje se izrađuju od niza materijala. Krunica štiti zub od daljnjeg oštećenja i sprečava njegovo moguće propadanje.

Krunice i mostovi predstavljaju fiksno protetsko rješenje u slučaju jako oštećenih zubnih kruna ili gubitka jednog ili više zubi u nizu. Krunice za zube su, pojednostavljeno objašnjeno, navlaka koja predstavlja “kopiju” oštećenog zuba. Osim što se koriste kod jako uništenih zubi, mogu se postaviti i s ciljem zaštite zuba nakon liječenja zubnog živca ili kao estetsko rješenje u slučaju velikih nepravilnosti boje i oblika (ljuskice). Razlikujemo metalne, porculanske te keramičke krunice, a traju sedam do deset, pa i više godina uz odgovarajuću oralnu higijenu i redovite kontrole. Mostovima se nadoknađuje gubitak jednog zuba ili više njih u zubnom nizu, pri čemu moraju postojati najmanje dvije krunice (mogu biti i implantati) koje će poslužiti kao nosači mosta.

Mostovi se ne mogu vaditi iz usta poput proteza. U odnosu na proteze imaju brojne prednosti poput činjenice da su čvrsto vezani, ne remete funkciju govora niti utječu na okus i opip hrane (ne pokrivaju nepce), privikavanje na njih je puno brže i lakše. Da bi se uspješno ugradio most, moraju biti ispunjeni i određeni preduvjeti kao što je dobro zdravlje zubnog mesa i kosti te dobra oralna higijena.

ZUBNE PROTEZE

Zubne proteze su namijenjene pacijentima koji su izgubili sve zube i ako se gubitak zubi ne može nadoknaditi mostovima ili implantatima. One mogu biti potpune i djelomične (parcijalne). Baza koja dodiruje zubno meso te ga zapravo imitira izrađuje se od akrilata, materijala sličnog plastici, a zubi mogu biti od keramike ili kompozitnog materijala.

Potpune proteze su namijenjene pacijentima koji su izgubili sve zube, a mogu se učvrstiti zubnim implantatima (All on 4 tehnika) ili s dva do četiri implantata ovisno o situaciji. Baza potpunih proteza dobro prianja uz sluznicu, a zbog funkcionalnih se razloga izrađuje tako da bude što veća.  Potpune proteze je potrebno vaditi iz usta barem jednom dnevno i čistiti, a najbolje je to učiniti prije spavanja te protezu pustiti da stoji preko noći u vodi s posebnim sredstvom za čišćenje.

Djelomične (parcijalne) zubne proteze izrađuju se kad nedostaje više zubi, a po svojoj su građi složenije s obzirom na to da je potrebno osigurati njihovo učvršćivanje.

ESTETSKE LJUSKICE (VENEERS)

Za formiranje lijepog i blistavog osmijeha, koristimo estetske ljuskice poznate i pod nazivom veneers.

Te tanke i prozirne ljuskice lijepe se na prednju površinu zuba mijenjajući njegov oblik, veličinu, boju, već prema potrebi. Njima se mogu zamijeniti i stari, “ružni” kompozitni ispuni. Imitiraju prirodnu caklinu zuba, čime se osigurava i njihov prirodni sjaj, a pritom ne tamne.  Pri postavljanju ljuskica zubi se bruse (pa tako i oštećuju) puno manje nego u slučaju brušenja krunica. Posebno želimo istaknuti da njihovo postavljanje ni na koji način neće iritirati zubno meso, odnosno izbjeći će se moguće upale te povlačenje gingive.

MATERIJALI KOJE KORISTIMO U DENTALNOJ PROTETICI

U dentalnoj protetici se koriste različiti materijali od kojih se u današnje vrijeme najčešće spominju E-max, cercon i metal-keramika.
E-MAX - POTPUNA KERAMIKA
Osnovna karakteristika ovog materijala poznatog i kao potpuna keramika jest visoka prozirnost, pa izvrsno imitira prirodan zub. Stoga i ne čudi da najbolje rezultate daje ako su zubi lijepe, bijele boje. Najčešće ih koristimo nakon brušenja zubi u frontalnoj regiji (prednjih zubiju).
CERCON KERAMIKA - BEZMETALNA KERAMIKA
Najčešće se koristi kada je riječ o izradi krunica. Riječ je o bezmetalnoj keramici visoke čvrstoće, biokompatibilnosti te transparentnosti zahvaljujući kojoj će vaši zubi izgledati poput prirodnih. S obzirom na njezinu čvrstoću, može se koristiti i za izradu krunica u stražnjoj regiji.
METAL - KERAMIKA
Krunice mogu imati i metalnu bazu izrađenu od legure metala. U tu se svrhu koriste krom, kobalt i nikal, no baza nije vidljiva jer je u potpunosti prekrivena keramikom. Iako su krunice izrađene od bezmetalne keramike zapravo su superiorne u odnosu na metal-keramičke, činjenica je da najveća prednost ovih posljednjih leži u cijeni koja je pristupačnija.
Obratite nam se telefonski ili putem web obrasca kako biste se naručili na prvi besplatni pregled te u slučaju da imate potrebe za dentalnim rješenjem.
Scroll to Top