Centar PerioDent

Dječja stomatologija

Dječja stomatologija je specifična zbog osjetljive dobi pacijenata kojima se bavi. Kako bi posjeti stomatologu bili što lakši i ugodniji, prvi pregled je potrebno obavit što ranije (preporuča se već oko prve godine života). Pogrešno je vjerovanje da mliječne zube nije potrebno liječiti “jer će ionako ispasti”. Oni osiguravaju mjesto za trajne zube, važni su za pravilan izgovor te psihofizički razvoj djeteta. Prilikom redovitih posjeta stomatologu radi se pregled usne šupljine djeteta, edukacija djeteta i roditelja o pravilnoj higijeni, te preventivni postupci (premazivanje zuba protukarijesnim sredstvima). Redovitim posjetama dječjem stomatologu je moguće dijagnosticirati karijes u ranoj fazi, što će bitno olakšati postupak liječenja.

Ukoliko dijete osjeća strah od posjeta doktoru dentalne medicine (prethodno neugodno iskustvo, priče vršnjaka, strah prenesen od strane roditelja), može mu se pomoći razgovorom, upoznavanjem sa stomatološkim okruženjem te postupnim uvođenjem u postupak liječenja zuba na ugodan i djetetu prihvatljiv i zabavan način.
Rano usvojene navike o pravilnoj higijeni mliječnih zubića, dijete u kasnijoj dobi nastavlja primjenjivati s lakoćom i na trajne zube, što je od iznimne važnosti za njegovo zdravlje i samopouzdanje.
Scroll to Top