Centar PerioDent

Estetska parodontna (plastična) kirurgija

Podebljanje gingive

Ovaj zahvat ne koristi se zbog povlačenja zubnog mesa, već kod onih pacijenata koji zbog tankog i nježnog biotipa gingive osjećaju nelagodu i bol. Podebljanje zubnog mesa posebno se preporučuje prije ortodontskih zahvata, uslijed kojih bi moglo doći do određenog gubitka mekog koštanog tkiva. U tom slučaju bi se povećao rizik povlačenja zubnog mesa, koji se njegovim preventivnim podebljanjem smanjuje.

Estetsko produljenje krune

“Gummy smile” je vrlo čest estetski nedostatak, ali ovaj je problem moguće riješiti vrlo brzo, bezbolno i učinkovito. Zubno meso se remodelira, odnosno uklanja se višak gingive, a po potrebi i kosti, uslijed čega zub postaje prirodne veličine i estetski prihvatljiv. Ovaj zahvat se može napraviti na jednom zubu, kako bi se izjednačila linija zubnog mesa, ali i na više njih kako bi osmijeh bio širi i prirodniji. No preporučujemo ga i u situacijama kada nam je zub klinički važan, a količina preostalog zdravog zubnog tkiva nije zadovoljavajuća. Kirurškim postupkom produljenja kliničke krune pomičemo gingivu apikalnije i dobivamo rub zuba dostupan za saniranje.

Estetska parodontna plastična kirurgija

U estetsku parodontnu plastičnu kirurgiju možemo ubrojiti i zahvate prekrivanja korijena zuba (recesija) koji su postali vidljivi uslijed povlačenja gingive. To se može postići na razne načine, no treba naglasiti da prekrivanje korijena nije potrebno samo zbog estetike već i kako bi se spriječili daljnje povlačenje zubnog mesa te zaštitili korijen zuba od daljnjeg propadanja. Postoje različite tehnike rada na mekim i tvrdim tkivima kojima je cilj prekrivanje korijena zuba, povećanje dimenzije gingive, korekciju defekta oko implantata, prevenciju gubitka kosti i mekog tkiva nakon vađenja zuba i povećanje ili podebljanje bezubog grebena.
Zahvati koji se najčeće rade su transplantacija epitelnog ili vezivnog tkiva s nepca, koronarno pomaknuti režanj te tkivno vođena regeneracija (Guided tissue regeneration –GTR).
Darija Vlašić Kaić, dr.med.dent
Scroll to Top